onsdag 9. januar 2013

Eventyr for Per, Pål og han extra small

Folkeeventyr har alltid vært en del av vår norske kulturarv og tradisjoner. Eventyrene tar for seg problemstillinger slik som etikk og moral, det gode mot det onde og livserfaringer fra tidligere genrasjoner. Man lever seg inn i en annen karakter og en svunnet tid der alt virker så vakkert og harmonisk, men så plutselig oppstår det et problem eller en utfordring som man må løse. Våre folkeeventyr gir et konkret uttrykk på hvordan den ideelle holdningene og følelsene skal være uten at man peker med en stram pekefinger og sier det selv. De gir lure måter man kan fikse et problem på eller lure den onde i fortellingen slik at den gode seirer tilslutt.

Eventyr er en kjempe viktig ressurs som man kan bruke på skolen. Ved hjelp av eventyr kan man hjelpe elevene med å utvikle fantasi og språk. Eventyrene er som regel lette å huske samtidig som oppbyggningen av eventyret samsvarer med barnets kognitive evner. Barn kan dramatisere, lytte og lese eventyr. De kan illustrere og skrive videre på et eventyr. Man har mange muligheter for prosjekt innefor eventyr og barn elsker det nettopp for at de kan utfolde seg og sin fantasi i et eventyr. Alt er mulig og ingenting er umulig. 


Nettbrett som et pedagogisk hjelpemiddel

I dag sitter stortsett alle med en datamaskin, nettbrett eller en telefon. Noen av oss bruker mye tid på ettermiddagen eller kveldene med disse elektroniske dupedingsene. Jeg bruker disse blant annet for å sjekke Fronter, hente ut oppskrifter eller bare for å lese nettaviser. De er smarte, enkle og er en kjempe nyttig ressurs for oss voksne, men kan de være det for barn? Jeg har to nevøer på alderen 4 og 5 år. Disse to er veldig nygjerrig på alt det vi voksne styrer med og vil ofte herme etter oss. Nevøene mine kunne vel scrolle på en skjerm før de var ferdig med bleier og før jeg viste hva scrolle egentlig betydde. På ipaden min har jeg lastet ned flere spill og programmer til dem. De elsker å sitte med den, og kunne helt sikkert sittet en hel dag hvis de hadde fått lov. Dettte får de heldigvis ikke. På nettbrettet spiller de spill som har mye læring i dem, selv om ikke nevøene mine vet det. Dette er spill slik som sorteringspill, bokstavspill og lydspill. Et av bokstavspillene som jeg har lastet ned til dem heter "Dansene bokstaver." Spillet går ut på at ungene skal se de forskjellige bokstavene, lytte ut lyden, si bokstavlyden og sist men ikke minst skal de danse bokstavens dans.





Beskrivelse

Kom deg opp av stolen, finn bokstavlydene og lek med bokstavene! Dansende bokstaver gir barnet mulighet til både å trene og leke med bokstaver og på den måten bli sikre på bokstavenes form og lyd på norsk. Her kan barna lytte til, gjenta – og også danse – bokstavenes lyder. Bruk Dansende bokstaver som en hjelp til å knekke lesekoden! Dansende bokstaver kan brukes i leseinnlæringen. I skolesammenheng kan programmet med fordel brukes sammen med programmet Lyd- og Leserommet fra MikroVerkstedet som gir enda flere muligheter til lek og læring med bokstavlyder. Målgruppe: Dansende bokstaver passer for barn i barnehagen og 1. klasse, eller i spesialundervisningen

https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.mv_nordic.lp.dancingletters_nb&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImFpci5jb20ubXZfbm9yZGljLmxwLmRhbmNpbmdsZXR0ZXJzX25iIl0.



Dette er en kjempe morsom aktivitet for mine nevøer og meg selv, da jeg og må danse dansene sammen med dem. Dette har jeg veldig lyst til å prøve ut sammen med en 1. klasse.